URLAUB

Welkom in het tijdperk van de mentale ziektes. De vermoeide samenleving is overprikkeld en hyperactief. De homo economicus vermarkt zichzelf en stilletjes wenen wij bittere Prozac-tranen. We werken onder vrijwillige dwang en ontspannen in dwangmatige vrijheid. Rust wordt onrust.

Te veel waarheid, te veel onwaarheid, te veel verwachtingen, te veel data, te veel toegang, te veel vrienden…

TRANQUILO. WE MOETEN ER EVEN TUSSENUIT. VERDOOF ONS. WE NEED VACATION FROM VACATION.

URLAND gaat op reis en neemt mee: lievelingsmuziek, lekkere kostuums en oervader Nietzsche. URLAND ontkoppelt. URLAND wil namelijk even vrij zijn van millennialtragiek. URLAUB is een persoonlijke poging theatrale onrust te baren en échte tijd te doden.

Is dat de ware vakantie, de lege tijd? URLAND gaat op zoek naar de zin van het Niets.

Credits

Van en met Ludwig Bindervoet, Thomas Dudkiewicz, Marijn Alexander de Jong en Jimi Zoet
Productie URLAND
Coproductie Theater Rotterdam
Techniek Denzo Theatertechniek (André Goos en Peter Swikkers)
Educatie Coosje de Loor Istagiar)
Productieleiding Sarah Steeman
Grafisch ontwerp Ruben Verkuylen
Publiciteit Esra J. Merkel
Zakelijke leiding Jens Besse
Foto's Julian Maiwald

Bijzondere dank aan

Florian Hellwig, Educatie afdeling Theater Rotterdam en Ammar Jakish

Recensies

"Hoe ingewikkeld ontspanning precies is in tijden waarin alles onder spanning staat onderzoekt het collectief in een verrassend verhalende voorstelling die in alle elementen voortdurend speelt met oppervlakte en diepte, buitenkant en het onderhuidse." Theaterkrant (Wendy Lubberding)
"Urlands zelfopgelegde isolement leidt in Urlaub tot een snelcursus Nietzsche, met als eindpunt het grote Niets" - *** De Volkskrant (Hein Janssen)
"Urland wil even helemaal niets" NRC (Elisabeth Oosterling)
"URLAND duikt in het moeras van het nihilisme waar de Europese millenial in wegzakt. [...] Met ironiserende, vormelijke scènes, catchy muziek met lege lyrics en uit de context gerukte instantfilosofie onderzoekt URLAND de consequenties van het hedendaags nihilisme" Het Parool (Sander Janssens)

Gespeelde locaties

Theater Rotterdam, Theater aan het Vrijthof, AINSI, Theater aan de Rijn, Theater Kikker, Theater Ins Blau, Theater De Lieve Vrouw, Toneelschuur, Stadsschouwburg Groningen, Monty Kultuurfaktorij, Corrosia, De Lawei, De Nieuwe Vorst, Frascati Theater, Het Nationale Theater, Theater aan het Spui

Documentatie