Bobby Baxter

Een gitzwarte zoektocht naar de bron van het kwaad. Via zijn alter ego Bobby Baxter verleidt oerverteller Thomas Dudkiewicz (Bedtime Stories) ons om de wereld vanaf nu anders te bekijken. Tussen het bekende en het onbekende vinden we donkere materie.

Bobby Baxter woont in Hamstraden, een slaperig Zweeds gehucht met slechts zes inwoners. Alles en iedereen in Hamstraden is volslagen gewoon. En uit die ogenschijnlijke nietsigheid groeit het grootste kwaad dat de wereld ooit heeft aanschouwd. De voorstelling heeft de vorm van een miniserie vol met verwijzingen naar de hedendaagse filmcultuur, het referentiekader van het gros van de Westerse mensheid. Bobby Baxter is de incarnatie van het pure, meedogenloze Kwaad. En in tegenstelling tot zijn befaamde, aan het kruis genagelde tegenhanger blijft Bobby leven, opdat wij kunnen zondigen.

Credits

Concept en spel Thomas Dudkiewicz
Eindregie Suze Milius
Geluidsontwerp Tomas Loos
Lichtontwerp & scenografie Marijn Alexander de Jong
Productie URLAND
Productieleiding Silvia de Vries
Techniek Aram Visser
Kostuum Kostuumatelier Theater Rotterdam
Muziek Annelinde Bruijs
Mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Gemeente Rotterdam

Recensies

"Steengoede lynchiaanse microkosmos. [...] Bobby Baxter is goed, steengoed." Theaterkrant (Evelyne Coussens)
"Bobby Baxter van performancecollectief Urland speelt op een grasveld midden in de bossen en glorieert in soberheid: er is, behalve een subtiel lichtontwerp, niets toegevoegd. Thomas Dudkiewicz staat er alleen voor op het lege veld, omringd door dichte bebossing die benadrukt dat geen ontsnappen mogelijk is. Hij vertelt over de inwoners van het Zweedse dorpje Hamstraden. In zes monologen krijgen we vanuit zes perspectieven de geschiedenis van het plaatsje te horen; en die wordt gaandeweg steeds gruwelijker. Dat Dudkiewicz een meesterverteller is wisten we al, maar zijn mimiek is minstens zo indringend. Zijn blik laat je niet los, die kan zacht en toch indringend zijn, hij transformeert in een seconde van vriendelijk naar angstaanjagend. Bobby Baxter is een onderzoek naar de herleiding van het kwaad, dat zich in een eenzaam en verlaten mens vastklauwt en generatie op generatie wordt doorgegeven. Trefzeker vertaalt Dudkiewicz wat een heel seizoen Scandinavische thriller zou kunnen zijn, naar vijf kwartier angstaanjagend theater ‘in the middle of nowhere’. Oerolvoorstellingen kunnen het Terschellinger landschap definitief doen veranderen." Parool (Sander Janssens)

Gespeelde locaties

Oerol Festival, Peepshow Palace Festival, Kikker 50: Theater meets KlupKikker

Documentatie