UR

“Waarom maken we eigenlijk kunst?”

Performancecollectief URLAND gaat in UR terug naar de Ursprung, de oorsprong, het aller begin. Wat is onze beweegreden om te scheppen? Wat is de reden om te bewegen. Wat is het geheim van de kunst? URLAND doet een poging het Oer-Ene te ontrafelen. Wat ligt er onder de oppervlakte van de mens? Wat maakt ons mens?

URLAND botst met zichzelf, met de wereld, met verwachtingen en interpretatie, met Nietzsche, met traditie, met de Lege Ruimte, en uiteindelijk dus met de kunst. URLAND ziet het theater als de oervorm en tegelijkertijd als de kunst van de toekomst.

DAAR STAAN WE DUS WEER VOOR EIGEN PAROCHIE KUNST TE PROPAGEREN! DE MARS DER BESCHAVING! Aaaaaaa! WIJ ZIJN DE BARBAREN, WIJ ZIJN HET CYNISCHE EUROPA, VERLICHTING, CONTRA-VERLICHTING BLABLAbla!

We willen UR, we willen radicaliteit, we willen verhalen, we willen een ritueel. Terug naar het nulpunt. Harakiri!

 

Credits

Concept en spel Ludwig Bindervoet, Thomas Dudkiewicz, Marijn Alexander de Jong en Jimi Zoet
Kostuum Kostuumatelier Theater Rotterdam (Erik Bosman en Karin van der Leeuw)
Techniek Denzo Theaterthechniek (André Goos, Jorg Schellekens) en Ruud Lamers
Productieleiding Elise de Fooij
Grafisch ontwerp Ruben Verkuylen
Publiciteit Esra J. Merkel
Zakelijke leiding Jens Besse
Productie URLAND
Coproductie Theater Rotterdam

Bijzondere dank aan

Florian Hellwig, Elsemarijn Bruijs. URLAND wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam en Fonds Podiumkunsten.

Recensies

"Hoe persoonlijker het materiaal van de Urland-jongens, hoe aanstekelijker hun spel wordt. Ur is een energieke, door oerkunst geïnspireerde voorstelling. [...] UR is een ode aan de verbeelding en de kunst, het theater in het bijzonder" - **** De Volkskrant (Vincent Kouters)
“UR was een van de spannendste voorstellingen die dit seizoen in de kleine zaal te zien waren. UR gaat terug naar het begin van theater, bevraagt wat theater eigenlijk is en of het nog wel een medium van nu is. Alles draait in deze voorstelling om het herontdekken, en het plezier en de verwondering die daaraan ten grondslag liggen. Met een enorme gelaagdheid, doorspekt van betekenissen, verwijzingen en vondsten, refereren de makers aan zichzelf en tegelijkertijd aan grote maatschappelijke thema’s. Slim, humoristisch, verrassend en gemaakt met een aanstekelijke energie waar het genot vanaf spat.”  Uit het juryrapport Theaterfestival 2018
"UR zit vol tegenstellingen, waar Urland intelligent mee speelt." - *** Theaterkrant (Brecht Hermans)
"URLAND neutraliseert cynisme over theater“ - **** NRC
"URLAND benadert het theater als een relikwie, dat steeds opnieuw ontdekt dient te worden" Parool (Sander Janssens)
"UR is een belangrijke voorstelling, denk ik." De Groene Amsterdammer (Loek Zonneveld)
"UR is absurd, grappig, aangenaam onvoorspelbaar en ademt vooral liefde voor de magie van theater uit." - **** SCENES (Jos Schuring)

Gespeelde locaties

Theater Rotterdam, Theater Kikker, AINSI, De Lawei, De Toneelschuur, Theater Ins Blau, Het Nationale Theater, De NWE Vorst, Chasse Theater, LUX, Frascati Theater, Theater de Lieve Vrouw, Corrosia Theater, Theater aan de Rijn, Vrijhof, Theater Bellevue, Monty, Podium Islemunda, Musis & Stadstheater, Theater Walhalla, Grand Theatre , Maaspodium 010, Stadsschouwburg Utrecht

Documentatie