Patroon

Iedereen heeft een vader. En elke vader is een zoon. Patroon. Een patroon is even snel gelegd als doorbroken. Patroon. Mag ik een glaasje water? Patroon. Uitgangspunt is de verpletterende brief die Kafka schreef aan zijn verpletterende vader. Patroon. Tijd voor een antwoord. Tijd om de deuren van de winkel open te gooien! Patroon. Welkom in het familiebedrijf! Patroon. Laat me niet in de steek. Patroon. Shikisokusekū, kūsokuzeshiki! Patroon. O, je wilt antwoorden? Patroon. Vader geeft antwoord. Patroon. Zoon door de ogen van de vader in de ogen van de zoon. Patroon. Herhaler van zetten. Die daar. Dat daar. Patroon. Laat losbreken wat wil. Patroon.

Patroon is een meerstemmige solo van Ludwig Bindervoet geschreven door zijn vader Erik Bindervoet. Uitgangspunt: de tekst Brief an den Vater van Franz Kafka uit 1924. Over de eeuwig rondzwervende zoon op de vlucht voor de eeuwig afwezige vader.

Credits

Concept & spel Ludwig Bindervoet
Tekst Erik Bindervoet
Regie Naomi Velissariou
Geluidsontwerp Jimi Zoet
Lichtontwerp Rob Daanen
Scenografie & Kostuum Katrin Bombe
Techniek Denzo Theatertechniek (André Goos) en Andy Twilt
Decorbouw Roy van der Horst
Publiciteitsbeeld Lonneke van der Palen
Illustratie & ontwerp Mathilde Bindervoet
Scenefotografie Julian Maiwald
Trailer Silvian Ilgen
Productie Theater aan de Rijn (De Nieuwe Oost)
Coproductie URLAND

Bijzondere dank aan

Thomas Dudkiewicz. Patroon is mogelijk gemaakt door Provincie Gelderland, Fonds21, Dioraphte.

Recensies

"De ritmes van Bindervoets poëtische taal worden op briljante wijze van tegenkracht voorzien door componist Jimi Zoet" - **** NRC (Marijn Lems)
“Een gewelddadige, liefdevolle afrekening met zowel de vader als met de zoon” Theaterkrant (Sander Janssens)
Erik Bindervoet schreef een toneelsolo voor zijn zoon Ludwig. „Ik zeg tegen hem: ‘Pa, jouw stuk is ook een liefdesverklaring.’ En dan zegt hij: ‘Ja jongen’.” NRC (Ron Rijghard)
Wat Patroon bijzonder maakt is de clash van allerlei stijlen. Erik Bindervoet (bekend om zijn vertalingen van het werk van James Joyce) schreef een onnavolgbaar monster van een gedicht, een woordkanonnade vol taalkronkels een waanzinstukken. Zoon Ludwig spreekt die bijkans onmogelijk uit te spreken tekst op indrukwekkende wijze uit. - **** De Volkskrant (Vincent Kouters)
Met zijn woorden als munitie, daagt de vader zijn zoon uit tot een taalgevecht. Theaterkrant (Jasmijn van Wijnen)

Gespeelde locaties

Theater aan de Rijn, Theater Kikker, Frascati Theater, Theater Rotterdam, Schouwburg, Het Nationale Theater, HNT 2, De Nieuwe Vorst, Concordia, Stadstheater, LUX, HNT Theater aan het Spui, Theater Rotterdam, locatie Schouwburg, Frascati 2, MIMIK, LUX Podium, Grand Theatre

Documentatie