De UR-triënnale 2021

De UR-triënnale is een driejaarlijks theaterfestival waarin performancecollectief URLAND zichzelf uitnodigt om eigen werk kritisch te bekijken. Na De UR-triënnale 2018 waarin ‘het vroege werk’ centraal stond, nu in deze editie: ‘de eerstgeborene’. De Gabber Opera is URLAND’s eerste voorstelling uit 2010. Exclusief in Rotterdam: van 8 t/m 11 september. Dan bezet URLAND Theater Rotterdam aan de William Boothlaan, met een randprogramma vol sprekers, DJ’s, live radio, en ander festivalgedruis.

“Kom in ons midden nu, Dreuner, o, Dreuner. Schud de aardbodem, machtige Schokker.” (uit De Bacchanten van Euripides, 406 v Chr.)

Performancecollectief URLAND scheert de koppen kaal en maakt een hardcore trip voor iedereen die smacht naar een theatrale uitspatting. De Gabber Opera is geïnspireerd op De Bacchanten van Euripides, en laat de tijdloze hang van de mens naar verdoving en extase zien. In een door God verlaten landschap zien we vier kale nimfen die in de roes vinden wat ze kwijt waren, en kwijtraken wat van hen was. Een Groot Verhaal over het ritueel, de roes, en het allesverslindende Niets.

Credits

Van en met Ludwig Bindervoet, Thomas Dudkiewicz, Marijn Alexander de Jong, Karel van Laere, Jimi Zoet
Productie URLAND
Coproductie Theater Rotterdam
Lichtontwerp Varja Klosse i.s.m. Marijn Alexander de Jong en Karel van Laere
Kostuum Kostuumatelier Theater Rotterdam (Karin van der Leeuw en Erik Bosman)
Compositie opera en koorstukken Annelinde Bruijs
Compositie voorstelling Jimi Zoet
Techniek Denzo Theatertechniek (André Goos), Marcel Janssen, Nathanaël De Rop
Productieleiding Elise de Fooij
Productieleiding contextprogramma Mara Liza de Bakker
Grafisch ontwerp Ruben Verkuylen
Fotografie Sandra Zegarra Patow
Publiciteit Esra J. Merkel
Zakelijke leiding Jens Besse

Bijzondere dank aan

Contextprogramma URLAND in samenwerking met Operator Radio & Theater Rotterdam. URLAND wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam en Fonds Podiumkunsten.

Gespeelde locaties

Hele Gebouw Witte de With, TR

Documentatie