Het boek De Internet Trilogie

Recent verschenen bij URLAND – een imprint van van Uitgeverij Karaat: een boek van performancecollectief URLAND over hun voorstellingenreeks De Internet Trilogie. Het boek is een bundeling van drie jaar onderzoek naar het fenomeen internet. In de trilogie legt URLAND de (hyper)link tussen de mythe van Prometheus en het moderne digitale vuur.

Bestellen:

Prijs: €60,- inclusief BTW

Verkrijgbaar bij Theater Rotterdam, kassa tijdens openingstijden.

Ook verkrijgbaar tijdens voorstellingen op tournee van URLAND.

Wilt u het thuisgestuurd krijgen, mail jens@urland.nl. Houdt u s.v.p. rekening met extra verzendkosten.

Van 2014 tot en met 2016 werkte URLAND bij het Productiehuis Rotterdam aan de voorstellingen MS DOS/Prometheus geketend, EXPLORER/Prometheus ontketend (ism CREW/Eric Joris) en INTERNET OF THINGS/Prometheus de Vuurbrenger. Ook deed het collectief vooronderzoeken en aanverwante presentaties zoals URLAND presenteert: 1 zoekresultaten, URLAND presents 4 Noble Truths in 49 slides en de game Evil Weblords II (ism Oneseconds).

In deze drie jaar sprak URLAND met wetenschappers, hackers en filosofen over de belangwekkendste ontwikkeling van de moderne tijd. URLAND wil met het boek laten zien hoe theatraliteit ontstaat in hun repetitieruimte, en hoe een hedendaagse theatermaker zich verhoudt tot een snel veranderende maatschappelijke realiteit. Het jonge collectief wil hun eigen theatertaal van een nieuwe context voorzien en in het boek via verschillende invalshoeken juist dat belichten wat in een voorstelling onder de oppervlakte ligt. Samen met grafisch ontwerper Ruben Verkuylen ontwikkelt URLAND een visueel prikkelende publicatie die, gebruik makend van Whatsapp-gesprekken, schetsen, selfies, poëzie, interviews en essays, balanceert tussen mysterie en transparantie.

Ludwig Bindervoet: “Het boek is een analoog theatermonument (over de digitale revolutie), waarin de lezer een inkijkje krijgt in de werkwijze van een performancecollectief. Ook is het een statement tegen het verdwijnende toneelarchief, daar kan je boos om worden, je kan ook zelf het heft in handen nemen.”

In het boek over De Internet Trilogie staan essays van onder andere dramaturg Florian Hellwig, multimediakunstenaar/pionier Eric Joris, en theaterwetenschappers Chiel Kattenbelt en Henk Havens. Hellwig schrijft vanuit zijn functie als dramaturg gedurende de trilogie over URLAND’s ‘paradox als drijvende kracht van het spektakel’. Joris blikt terug op de belofte van het internet in de jaren ’90, en Kattenbelt en Havens gaan in dialoog over intermedialiteit en ‘de verheviging van het performatieve’ in het werk van URLAND.


Credits

Title Het boek De Internet Trilogie (2019)
URLAND
Erik Bindervoet, Henk Havens, Florian Hellwig, Eric Joris, Chiel Kattenbelt, Marijn Lems and Jan Zoet
Roderick de Vries and Thomas Dudkiewicz
Ruben Verkuylen
978-90-79770-42-7 and 232 pagina’s